Απαντήσεις καλείται να δώσει ο πρωθυπουργός

Θέματα ηθικής, πολιτικής και νομικής τάξης προκύπτει από το Κυριακάτικο πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της εφημερίδας Documento, σύμφωνα με το οποίο υπάρχουν ψευδή στοιχεία στις δηλώσεις πόθεν έσχες του πρωθυπουργικού ζεύγους.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι από το 2016 και για τα επόμενα τρία χρόνια ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Μαρέβα Γκραμπόφσκι δεν δηλώνουν οικογενειακή εταιρεία με έδρα στη Γαλλία, ενώ, το 2020 την «έκρυψαν» μέσα σε ελληνική εταιρεία για να παρακαμφθεί η ελληνική νομοθεσία.

«Επιχείρηση λάσπης» απαντά η Νέα Δημοκρατία

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν θέλησε να τοποθετηθεί δημόσια ενώ το κόμμα της Πειραιώς σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσει το θέμα έκανε λόγο για «ξαναζεσταμένο φαγητό» επιχειρώντας να συνδέσει το δημοσίευμα της εφημερίδας με την προανακριτική-φιάσκο για τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά.

Το κυβερνών κόμμα μιλά για νέα επιχείρηση λάσπης και καταλογίζει «πολιτική απελπισία» στον ΣΥΡΙΖΑ και τους εντολοδόχους του που «διαρκώς αναζητούν σωσίβια σε προσωπικές επιθέσεις κατά του πρωθυπουργού και της συζύγου του».

Η Νέα Δημοκρατία αναφέρει πως «στην απελπισία του ο κ. Βαξεβάνης επαναφέρει στο προσκήνιο ένα ανύπαρκτο θέμα το οποίο έχει ελεγχθεί εξονυχιστικά από όλες τις αρμόδιες αρχές (Δικαιοσύνη, ΚΕΦΟΜΕΠ και από την Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής στην οποία είχαν πλειοψηφία ανώτατοι δικαστικοί) κι έκριναν οριστικά ότι η αγορά του ακινήτου στο Παρίσι ήταν καθόλα νόμιμη (…)».

Μια «καθαρή» απάντηση αναμένει ο ΣΥΡΙΖΑ

Άμεση ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. που μιλά για «παραληρηματική ανακοίνωση του γραφείου τύπου της ΝΔ».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει πως το ερώτημα ήταν ένα και έμεινε αναπάντητο. «Ο κ. Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός της χώρας υπέβαλε εσκεμμένα ψευδείς δηλώσεις πόθεν έσχες από το 2016 αποκρύπτοντας το γεγονός ότι η σύζυγος του εξακολουθούσε να διατηρεί έως το 2020 μετοχές σε εταιρεία με έδρα στην αλλοδαπή, παραβιάζοντας τη σχετική νομοθεσία;»

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. καλεί τον πρωθυπουργό «να απαντήσει καθαρά και να πει επιτέλους την αλήθεια στον ελληνικό λαό δίνοντας στη δημοσιότητα όλα τα σχετικά έγγραφα και στοιχεία» εξηγώντας πως αυτό θα έκανε ο κάθε πολίτης για να αποδείξει ότι δεν έχει παρανομήσει και με υποσημείωση «εκτός αν πιστεύει ότι οι νόμοι ισχύουν για όλους τους Έλληνες εκτός από τον ίδιο».

Τέλος, θεωρεί «αυτονόητο ότι οι αρμόδιες Αρχές θα αναλάβουν άμεσα την διερεύνηση της υπόθεσης».

Η επίμαχη εταιρεία και η ιδιοκτησία της

Το δημοσίευμα της εβδομαδιαίας εφημερίδας αναφέρεται στην SCI Personal Ventures, η οποία ανήκε κατά 95% στην σύζυγο του πρωθυπουργού και κατά 5% στον αδερφό της. Το ποσοστό που κατείχε η σύζυγος του πρωθυπουργού στην εταιρεία αυτή φαίνεται στις δηλώσεις του πρωθυπουργικού έτους για το 2016 να έχει μεταβιβαστεί δωρεάν, με την εφημερίδα να παρουσιάζει έγγραφα που καταγράφουν ότι η κ. Γκραμπόφσκι παρέμενε κάτοχος του 95% έως και τον Δεκέμβριο του 2020. Από το 2016 και μετά στα πόθεν έσχες του Κυριάκου Μητσοτάκη και της συζύγου του η εταιρεία «εξαφανίζεται» και δεν δηλώνεται καθόλου.

Στις 20 Δεκεμβρίου του 2020 η εταιρεία εμφανίζεται να περνά στην MGPG Investment Consulting, της οποίος μέτοχοι είναι η Μαρέβα Γκραμπόφσκι και ο αδερφός της Γιώργος Παπαζήσης και η οποία ιδρύθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2020.

Το Documento επισημαίνει πως με την κίνηση αυτή το πρωθυπουργικό ζεύγος «καλύπτεται» από τροπολογία που έχει ενσωματωθεί στον ελληνικό νόμο 3213/2003, ο οποίος προβλέπει ότι οι αρχηγοί πολιτικών κομμάτων, οι βουλευτές και οι ευρωβουλευτές είναι ορισμένα από τα πολιτικά πρόσωπα στα οποία «απαγορεύεται η συμμετοχή στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών που έχουν έδρα πραγματική ή καταστατική στην αλλοδαπή είτε αυτοπροσώπως, είτε με παρένθετα πρόσωπα».

Σχετικά Άρθρα

One Thought to “Απαντήσεις καλείται να δώσει ο πρωθυπουργός”

  1. Δήμος Σθένης

    Μα είστε παλαβοί; Καλείτε τον ψεύτη να δώσει απαντήσεις κι ύστερα να τον κατηγορήσετε πως λέει ψέματα; Ή μήπως περιμένετε να σας δώσει αληθινές απαντήσεις; Τόσο ανόητοι είστε; Έλεος πια με τις εμμονές σας!!!

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί